Więcej szczegółów o obwarzankach krakowskich.
Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo ciekawie, zaś znaleźć je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak szczególnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności chcą skosztować akurat opisywanego specjału?
Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?
Tradycja pieczenia obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W annałach pierwszy raz opisano je sto lat później, kiedy odnotowano, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, jednak potem na stołach pojawiały się także w pozostałych porach roku. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków potem Unia Europejska, wpisując je do spisu produktów regionalnych.
Jak robi się obwarzanki krakowskie?
Obwarzanki posiadają formę okręgu z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz wielkość około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od początku wypiekane są według identycznej receptury. Ich nazwa i wyjątkowy aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład sezamem tudzież serem – i piecze.
Siedziba firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]