Ochrona zdrowia Porady i tutoriale Żywność

Jak dbać o zdrowie?

Ogólnie rzecz biorąc, podstawą zdrowego stylu życia jest zdrowe odżywianie i regularna aktywność fizyczna. Ponadto należy unikać objawów, które uszkadzają organizm, takich jak palenie, picie alkoholu i zażywanie narkotyków. Istnieje wiele korzyści płynących ze zdrowego stylu życia, takich jak: Zwiększ długość życia i stan zdrowia. Zmniejsz ryzyko zachorowania na różne choroby wynikające z nieprowadzenia zdrowego […]

Kształcenie Żywność

Gotuj w domu jak profesjonalista – o kursach gotowania

Własnoręczne przyrządzanie potraw we własnym domu ma mnóstwo plusów. Najważniejszym z nich jest bezsprzecznie obniżenie kosztów – spożywanie potraw w domu bywa na ogół zdecydowanie tańsze niż codzienne korzystanie z oferty restauracji. Równie istotna jest też satysfakcja płynąca z przygotowania posiłku osobiście – szczególnie, jeśli możemy podzielić się nim z domownikami lub gośćmi. Nie można […]

Robienie zakupów Żywność

Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy zazwyczaj podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do innych potraw. Barszcz czerwony – pasuje do krokietów […]

Robienie zakupów Żywność

Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

W zupie, w sałatce, na kanapce lub jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi dodatkami Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie […]

Ochrona zdrowia Robienie zakupów Żywność

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonek. Od kilku lat jednakże często mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która współcześnie często dostępna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – zawartość […]

Robienie zakupów Żywność

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Od dynamicznego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się w zeszłym wieku, produkty konsumowane przez nas codziennie zaczęto coraz częściej wypełniać przeróżnymi substancjami wydłużającymi ich żywotność. Lecz wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć konsekwencje dla ich zdrowia, w ostatnim czasie coraz częściej poszukują oni towarów wykonanych z żywności […]

Robienie zakupów Żywność

Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Charakterystyczny smak białej kapusty kwaszonej jest niezaprzeczalnie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie. Kwaszona kapusta – czy powinno się spożywać? Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te określenia stosuje się zamiennie, to jeden […]

Ochrona zdrowia Robienie zakupów Żywność

Sok z buraków i kiszonej kapusty i ich wpływ na nasze zdrowie

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć też napojów takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie […]

Żywność

Ponad pięć wieków obwarzanków krakowskich

Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo ciekawie, zaś znaleźć je możemy tylko w jednym mieście w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją tutejszych cukierników. Dlaczego cieszą się tak szczególnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski […]

Kształcenie Żywność

Warsztaty kulinarne – ucz się od najlepszych

Uczestnictwo w warsztatach kulinarnych to prosta droga do pozyskania nowych umiejętności – nauczenie się podstaw gotowania, poznanie dobrych technik produkcyjnych i tajników rozmaitych receptur. Do kogo adresowana jest usługa? Dlaczego warto zapisać się na warsztat kulinarny? Kurs kulinarny – nie tylko dla amatorów Wprawy w gotowaniu nie osiąga się w parę tygodni – mistrz kulinarny […]