Produkt drzewny, jakim jest tarcica, ma bardzo szerokie zastosowanie głównie w przemyśle budowlanym, a ponadto w produkcji artykułów do wykończenia wnętrz. Na zakres jej użytkowania wydatnie wpływa fakt, że produkt ten oferowany jest w różnych rodzajach, które determinują wymiary tarcicy.
Tarcica sucha i mokra, obrzynana i nieobrzynana
Tartaki oferują swym klientom różne typy tego wyrobu. Przede wszystkim znaleźć można tarcicę mokrą i suchą. Tarcica sucha powstaje w wyniku suszenia uprzednio przetartego z zastosowaniem pilarek okrągłego drewna. By zmniejszyć jej wilgotność, suszy się ją w odpowiednio do tego celu skonstruowanych suszarniach komorowych. Ma to na celu nie tylko nadanie jej niższego stopnia wilgotności, co wyraża się w procentach, ale też konkretnych właściwości, na jakie przekłada się poziom wilgoci. Tarcica mokra natomiast nie jest poddawana temu procesowi. Tarcicę dzieli się także na nieobrzynaną i obrzynaną. Jak nietrudno się domyślić, ten pierwszy typ to tarcica poddana specjalnemu zabiegowi mechanicznemu, w wyniku którego wszystkie jej płaszczyzny są wyrównane. Tarcica nieobrzynana ma zaś obrobione tylko dwie powierzchnie równoległe. Poza tym istnieje możliwość produkowania tarcicy w różnych wymiarach. Z podstawowej formy tarcicy produkuje się między innymi deski, łaty, belki, listwy czy bale.
Do czego wykorzystywana jest tarcica?
Wysokiej jakości tarcica, wytworzona z dobrego gatunkowo drewna i poddana pieczołowitej obróbce, znajduje zastosowanie wszędzie tam, gdzie niezbędne są nieprzeciętne walory estetyczne oraz dobre parametry techniczne. Natomiast tarcica prezentująca niższą jakość wykorzystywana jest przede wszystkim do produkcji papieru, a także w budownictwie, na przykład do wytwarzania konstrukcji obiektów oraz więźb dachowych.