Chcesz zamówić kapustę kiszoną w worku foliowym? Zobacz tutaj.
Charakterystyczny smak białej kapusty kwaszonej jest niezaprzeczalnie cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – czy powinno się spożywać?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te określenia stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które powstało na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe magazynowanie żywności. Drobniutko poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne minerały i witaminy, których zdobycie zimą było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba podkreślić, iż w kiszonej kapuście jest sporo substancji, które są potrzebne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy A, a także witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej między innymi właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B6, B12). Ponadto, kapusta kiszona to źródło między innymi wapnia, magnezu czy probiotyków. Zarazem to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, zatem rekomenduje się jej spożycie osobom myślących o odchudzaniu się.
W jakich daniach wykorzystuje się kwaszoną kapustę?
Kiszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno jako kluczowy element potraw, jak i w dodatkach do nich. Nieprzetworzoną zazwyczaj spożywa się ją jako surówkę z marchewką lub posiekaną cebulką, która pasuje do potraw z kartofli oraz ryb, a niekiedy na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także produkt, który wyśmienicie komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego używa się jej w nadzieniu do łazanek, krokiecików i pierogów. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania jak bigos, kapuśniak bądź góralska kwaśnica.
Zasadniczo każdy szef kuchni ma własny przepis na kapustę kwaszoną, lecz dzisiaj okazjonalnie przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania artykułów spożywczych na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich oraz małych opakowaniach bez problemu znaleźć można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Wytwórcy mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]