Chcesz kupić sól kłodawską niejodowaną? Skieruj się na ten adres.
Sól to związek chemiczny konieczny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma różowa sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego powinno się ich używać do przygotowywania żywności?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie podkreśla smak potraw. Pomimo, iż nieumiarkowane użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 gramów dziennie) są konieczne dla prawidłowego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi magnez, żelazo czy potas, a zarazem jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i potasu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi doskonały do domowych kiszonek. Jest m.in. kopalnią żelaza, magnezu czy wapnia, innymi słowy składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest bez problemu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]