Ochrona zdrowia Robienie zakupów Żywność

Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości

Znajdź kiszony sok z buraka na artmankiszonki.pl.

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni używa się kwaszonek. Od kilku lat jednakże często mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To w zasadzie tzw. super żywność, która współcześnie często dostępna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – zawartość oraz właściwości

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił bodaj większość z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę na podstawie rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty raz za razem podawały swoim wnusiom szklankę z sokiem, mówiąc, że sok jest niesłychanie zdrowy, choć bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to autentyczna bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, a także przeróżne minerały, jak żelazo, fosfor oraz wapń. Wielu ludzi może mieć trudności z przystosowaniem się do kwasowego posmaku tego soku, jednak zaleca się sięgać po niego cyklicznie, ponieważ eliminuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić brak kwasu askorbinowego, dzięki czemu wspiera odporność organizmu oraz chroni przed częstymi przeziębieniami. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się także osobom, chorym na anemię. Naturalnie, nawet ze zdrowym przetworem nie warto przesadzać – zaleca się pić maksymalnie 250 ml soku dziennie.

A może sok z kiszonych buraków?

Innym lubianym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania i który konsumujemy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonego buraka. W jego składzie znajdziemy dużo witamin i ma własności antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten podnosi ogólną odporność: redukuje poziom cholesterolu we krwi, poprawia koncentrację, a przy tym dobrze wpływa na przemianę materii. Chociaż buraki cechują się pokaźną zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być pity przez diabetyków. Nie poleca się aczkolwiek jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem lub chorobami nerek, jak również kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Jeżeli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie albo zamówić bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, że tego typu soki powinno się składować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]