Szukasz soku z kapusty kiszonej? Wejdź na superbutelki.pl.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na nasze stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, dotychczas mniej lubiane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć też napojów takich jak kombucza, maślanka albo wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała witaminy niezastąpione dla jego poprawnego działania.
Jakie witaminy ma w sobie sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie dużo związków oddziałujących korzystnie na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kiszonek to także kopalnia witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza duże stężenie witaminy C – już pół szklanki tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu warto pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka lub refluks. Stanowią one także tarcze ochronną podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]