barszcz czerwony
Robienie zakupów Żywność

Popularne polskie zupy – barszcz czerwony

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy zazwyczaj podczas Wigilii albo hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do innych potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do krokietów z mięsnym nadzieniem i do jaja

Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącą potrawą. Jednak właśnie jego nieznacznie słodkawy, a zarazem kwaśny aromat powoduje, iż świetnie dopełnia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – jedni przedkładają kartofle, jajko i kiełbasę, pozostali wrzucają weń pierogi z mięsem, grzybami bądź kapustą. Barszcz czerwony to nie tylko danie obiadowe, lecz też wyśmienita przekąska bądź ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy cudownie podkreśli smak bułeczki drożdżowej z kapuścianym farszem lub chrupiącego krokieta z grzybami.

Wypada zaakcentować, iż barszcz czerwonynie jest zupą zbyt kaloryczną, jeśli nie jest zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, mangan, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, i z tego powodu rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Natomiast ze względu na fakt, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie przeważnie zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.

Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z buraków kwaszonych!

Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz z buraków – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób doprawia tę potrawę. Niektórzy uwielbiają barszcz na ostro, mocno pieprzny, drudzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, aby zaakcentować naturalny słodki aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przygotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaśny smak oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek zawiera więcej kluczowych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kwaszonych można rzecz jasna przygotować osobiście, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa około siedmiu dni. Jeżeli jednak raptownie nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]