Robienie zakupów Żywność

Kwaszone ogórki i ich wpływ na nasz organizm

Nie szukaj już więcej! Tu kupisz ogórki kiszone.

W zupie, w sałatce, na kanapce lub jako surówka do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne.

Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi dodatkami

Ogórki kiszone to warzywa poddane procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Używa się do tego beczek z drewna bądź pojemnych glinianych garnków, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Później kładzie się pojemnik na przynajmniej 2 tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mało kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju to tak zwane ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dodaje się ząbki czosnku oraz koper, jakkolwiek walory smakowe ogórków kiszonych można podkręcić również różnymi dodatkami, między innymi kawałkami chrzanu, liśćmi czarnej porzeczki bądź ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani wystarczająco miejsca w kuchni, żeby samodzielnie przyszykować takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą lub spiżarką, w której może przetrzymywać żywność w większych ilościach. Nie oznacza to jednakże, iż należy zrezygnować z kwaszonych ogórków – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w woreczkach foliowych czy w pojemnikach, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Czy warto jeść kiszone ogórki?

Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa dobrze oddziałują na nasz organizm. Dzieje się tak, bo wespół z kwaszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które obniżają pH jelit oraz dobrze wpływają na ich florę, wspierając tym samym proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, K1 i C oraz niemało składników odżywczych niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, mangan i fosfor. A co z zalewą po ogórkach kiszonych? Jeśli lubimy kwaśne smaki, polecamy nie wyrzucać jej po spożyciu kwaszonek, tylko użyć jej do zupy ogórkowej albo wypić, gdyż w trakcie kiszenia mikroelementy przenikają po trosze do soku. Warto jednak podkreślić, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]